utorok 20. mája 2014

22 nenáhodných narodeninových krstov


22 nenáhodných narodeninových krstov


Dnes v Bratislave bývalý reprezentant v boxe JUDr. Peter Korec oslávil svoje narodeniny skutočne netradične. Už po 22 krát na svoje narodeniny uviedol do života nové knihy slovenských spisovateľov. Od roku 1992 pomáha slovenskej literatúre predrať sa džungľou dnešných ekonomických vzťahov, lebo ako hovorí, knihy sú nemé učiteľky, nimi aj mŕtvi poučujú živých.

Dnes kultúrna verejnosť privítala do života dve knihy Jozefa Leikerta, ktorý predstavil svoju knihu preloženú do češtiny Takový byl Ladislav Mňačko a poéziu s názvom Dvojdlaň.
 
Tú venoval nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru Švédovi Thomasovi Tranströmerovi, s ktorým sa vo Švédsku stretol. Sú tu prvýkrát v slovenskej literatúre aj básne vo švédštine, o čom Jozef Leikert nevedel, že je prvým slovenským autorom preložený do tohot jazyka, lebo bol presvedčený, že už niektorý zo slovenských básnikov prebásnený do švédštiny určite bol. Až po vyjdení knihy sa dozvedel, že drží toto prvenstvo.

Peter Korec pokrstil novú knihu Drahomíry Pechočiakovej Dozrievanie v nežnej, ktorá obsahuje štyri príbehy z čias prvých troch rokov po zmenách v našej spoločnosti po roku 1989.
 
Príbehy obsahujú život obyčajných ľudí, ktorí sa stretli s nečakanými zvratmi vo svojich osudoch. Rovnako svoju novú zbierku poézie predstavil náš popredný básnik Pavol Stanislav Pius
 
s názvom Návraty. Ako autor priznal, každý vek prináša človeku nové poznanie, ktoré sa dá zhrnúť slovami, že nič, čo nás v živote stretne, nie je náhoda.

Príjemnú atmosféru vhodne dopĺňali šansóny v podaní speváčky Moniky Stanislavovej v doprovode Igora Bázlika.

Knihy boli do sveta vyprevadené aj mojimi veršami:

Každá nová kniha

je chlieb ponúknutý od priateľa

preteká žilami pier

život človek dáva na papier

ruky od tlačiarenskej vône

s úctou držia pokojné tône

búrlivých chvíľ

krájať sa na tanier

pod kritiku očí

nechytať sa slamky

nožíkom fantázie brúsiť z dreva list

vrátiť sa

s novým prísť

Stanislav Háber

Snímky autor

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára