sobota 12. januára 2013

Svätí na každý deň - 13. január: Hilár

13. január

Hilár


"Hľadal som, v čom spočíva pravé šťastie človeka a predstavil som si všetko, po čom ľudia väčšinou túžia. Hojnosť všetkého, čo uspokojuje zmysly. Ale tieto veci nemôžu byť najväčším dobrom pre človeka, keďže sú spoločné aj zvieratám. Uznal som teda za istejšiu mienku tých, ktorí odmietajú rozkoše tela ako nedôstojné človeka a ukladajú mu za povinnosť hľadať šťastie v poznaní pravdy a vo vykonávaní dobrých skutkov." To povedal svätý Hilár, ktorého pamiatku si dnes pripomíname.

Narodil sa ako pohan vo francúzskom Poitiers v roku 315. Známy je tým, že zabránil rozšíreniu bludu arianizmu na Západ, ktorý narobil veľa škôd medzi veriacimi na Východe.

Za neochvejnosť pri hlásaní pravdy bol na tri roky vyhnaný do Malej Ázie. Odtiaľ ho žiadali vyhnať späť do Francúzska, lebo podľa bludárov im tam robil škody. To už bol Hilár biskupom.

Za biskupa bol vyvolený zvláštnym spôsobom, ktorý v nás vzbudzuje úžas, lebo Hilár bol ženatý a mal dcéru. Vypočul všeobecnú žiadosť veriacich a odlúčil sa od telesnej rodiny s tým, že začal uplatňovať okamžitú manželskú zdržanlivosť a nechal sa vysvätiť za kňaza.

Dochoval sa Hilárov list, ktorý písal z vyhnanstva dcére: "Moja drahá Abra, poznám ženícha, ktorého vznešenosť je taká vysoká ako nebo, ktorého krása prevyšuje lesk ľalie a ruže, ktorého pohľady sú jagavejšie ako drahokamy, ktorého ozdoby sú neslýchané skvostné, ktorého bohatstvá by sa nezmestili ani do všetkých kráľovstiev. Jeho múdrosť je nepochopiteľná, jeho sladkosť oveľa väčšia ako plást medu, jeho stud je nezraniteľný, jeho poklady nevyčerpateľné. Tento princ núka svojej snúbenici šaty, ktorých látka vyniká neporovnateľnou jednoduchosťou. Perlu, popri ktorej diamanty zeme, jagavé hviezdy na oblohe, strácajú jas."

Hilárova dcéra pochopila žiadosť otca a zostala pannou. Dnes je vo Francúzsku uznávanou sväticou. Hilár mocnému cisárovi, ktorý ho poslal do vyhnanstva dokázal povedať priamo do očí pravdu. Vladár ho nútil uznať bludné ariánske učenie, lebo cisár túžil diktovať cez bludárov svoju vôľu cirkvi. Hilár cisárovi povedal: "Vy vravíte, že chcete pokoj, nuž nenúťte teda svedomie veriacich do nemožného spojenectva pravdy s bludom."

Hilár sa vrátil domov do Francúzska z vyhnanstva a národ ho oslavoval ako hrdinu. Príklad tohto nebojácneho biskupa priviedol medzi členov cirkvi svätého Martina, ktorý zanechal sľubnú kariéru vojenského veliteľa a vymenil ju za osud budúceho apoštola Francúzska. Dnes je svätý Hilár pochovaný v katedrále nesúcej jeho meno v rodnom meste Poitiers.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára