pondelok 28. januára 2013

Svätí na každý deň - 28. január: Tomáš Akvinský

28. január
Tomáš Akvinský


 "Kto je Boh?" Táto nevinná otázka dieťaťa, ktorému zomrela sestrička, keď do nej udrel blesk a rodičia mu povedali, že Boh im ju dal, Boh im ju aj vzal, priniesla svetu jedného z najslávnejších svätcov všetkých čias - svätého Tomáša Akvinského.
 Spolužiaci ho na univerzite v Kolíne prezývali "nemým volom zo Sicílie". Profesor na univerzite svätý Albert Veľký povedal: "Vy nazývate Tomáša nemým volom, ale príde čas, keď sa ozve takým mohutným hlasom, že ho počuje celý svet!"
 Akvinský získal pre svoju múdrosť inú prezývku - Stupor Mundi - teda Div sveta. Narodil sa v roku 1226 v Kalábrii na Sicílii. Zanechal nám monumentálne dielo. Človek sa s ním oboznamuje asi tak, ako keď veriaci vkročí do mohutnej baziliky svätého Petra vo Vatikáne. Dielo Tomáša je chrámom duše obrovských rozmerov. Najznámejším je jeho Summa Theologica, ktorú nedopísal, lebo vo veku štyridsaťosem rokov zomrel.
 Akvinský je Divom sveta aj vďaka životu. Narodil sa v slávnom a mocnom rode. Rozhodol sa, že bude žobravým mníchom - Dominikánom. Oslovilo ho učenie svätého Dominika, ktorému keď pápež ukázal, že Svätý Peter už nemôže povedať, že zlata a striebra nemá, Dominik odpovedal: "Áno, ale nemôže ani povedať: vstaň a choď!"
 Dominikáni boli najchudobnejší zo všetkých rádov. Rodina Akvinských nesúhlasila, aby ich syn bol v hmotnej núdzi. Nahovárali Tomáša, aby sa dal k Benediktínom, ale keď dohovárania nepomohli, dvaja bratia Tomáša chytili a dali ho do väzenia.
 Zavreli ho vo veži, kam mu podhodili na pokúšanie krásne dievča. Tomáš sa neustále modlil. Dievča bolo neodbytné, nuž Tomáš vytiahol z ohňa horiace drevo a vyhnal s ním dievča z veže. Na stenu namaľoval uhlíkom z pahreby kríž a pred ním sa modlil. Pápež intervenoval, aby ho rodina prepustila z väzenia. Nepomohli ani slzy Tomášovej matky, aby jej syn nežil v chudobe. Akvinský bol neoblomný.
 Nakoniec po dvoch rokoch sa mu podarilo z väzenia ujsť vďaka svojim dvom sestrám. Dvaja bratia ho uvrhli do väzenia a dve sestry mu z neho pomohli utiecť. Akvinský mal videnia Ježiša, ktorý sa ho raz v chráme z kríža pýtal, čo si žiada za svätosť a čistotu. Tomáš mu odpovedal: "Teba."
 Spoznal, kto je Boh a nežiadal si nič iné. Keď zomieral, jeden mních sa Akvinského tesne pred smrťou spýtal, ako má žiť. Tomáš mu odpovedal: "Ži stále pod okom a pohľadom Božím!"
 Táto jeho posledná veta, ktorú povedal, sa stala inšpiráciou mnohých duchovných osobností. Takisto ako aj ďalšia Akvinského myšlienka, keď sa ho pýtali, z akých kníh čerpá múdrosti a Tomáš povedal: "Tu je, hľa, moja kniha!"
 Pritom ukázal na kríž. Prednášal na mnohých svetových univerzitách, kde získal prezývku anjelský učiteľ. Tradovalo sa, že sa rozprával s anjelmi. On sám bol anjelom už od detstva, keď rozdával potraviny chudákom zo zámockej špajze tak dôkladne, že správca zámku sa chodil na Tomáša jeho otcovi sťažovať, že často nemal čo predložiť na stôl pred panstvo zo zámku.
 Ostatkom Akvinského sa môžeme pokloniť v Ríme, kde je jeho pravé rameno a v dvoch kostoloch vo francúzskom Toulouse. Akvinský sa pred smrťou vyjadril, že všetko, čo povedal o Bohu, bolo iba jachtanie, a čo o ňom napísal, má hodnotu slamy. Také sú nedokonalé zmysly človeka na to, aby dokázal presne vyjadriť, kto je to Boh.
 Tomáš Akvinský nám v pokore ukázal aj príklad pre nás, že ani my si nemáme myslieť, že sme schopní všetko do detailov pochopiť, aj keď sa o to máme usilovať celý život ako sa snažil sv. Tomáš Akvinský.

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára