štvrtok 3. januára 2013

Svätí na každý deň - 3. január: Genovéva

3. január

Genovéva


Celý život svätej Genovévy, ktorú si dnes pripomíname, sa jej rôzni ľudia snažili pokaziť povesť. Pre hlúpe klebety ju viackrát chceli popraviť.

Svätá Genovéva je patrónkou Paríža a dožila sa 80 rokov. Bola predurčená na veľké veci už od šiestich rokov. Vtedy jej biskup z Auxerre a neskorší svätý Germán daroval medený peniaz s obrazom Ukrižovaného. Genovéviným rodičom povedal, že ich malú dcéru si vyvolil Boh "ku svätosti a posväteniu iných".

Genovéva ako pätnásťročná zložila sľub čistoty a odvtedy žila v Paríži životom pustovníčky. Jedla len dvakrát do týždňa vo štvrtok a v nedeľu, ale len chlieb a vodu. Zo soboty na nedeľu každý týždeň celú noc prebdela pri modlitbách a od Troch kráľov každý rok až do Zeleného štvrtka na Veľkú noc nevychádzala z izby. Žila pustovnícky život v ruchu metropoly.

Predstavme si, že by dnes niekto v Bratislave, v Žiline, či v Nitre alebo v Košiciach a v Prešove, nevychádzal celé mesiace z domu. Ba jedol by iba dvakrát do týždňa a bol by pustovníkom. Koľko ľudí by sa o jeho spôsobe života dozvedelo? Možno by ho obdivovala celá krajina, ak by bol naozaj svätým a robil by to z lásky k Bohu.

Svätej Genovéve sa podarilo takto zachrániť dokonca štát. Počas napadnutia Francúzska húnskym vodcom Atilom prezývaným Bič Boží, ktorý ovládal obrovskú sedemstotisícovú armádu, Genovéva vyhlásila, že Atila sa do Paríža nedostane, ak ľudia začnú konať pokánie za hriechy a polepšia sa. Mnohí jej neverili. Genovévu musel brániť biskup Germán. Za všeobecného zmätku v Paríži, odkiaľ sa snažili ľudia utiecť, lebo sa báli Atilu, sa objavila Genovéva s proroctvom.

Chceli ju zavraždiť tak, že ju zhodia do rieky Seina. Lenže do Paríža náhle prišiel archidiakon už mŕtveho biskupa Germána. Doniesol po svätcovi dary určené Genovéve. Posmrtný dar svätca nemohol byť daný čarodejnici. Ľuďom sa otvorili oči a poslúchli Genovévu. Prestali z Paríža utekať a začali sa modliť.

A stal sa zázrak. Neohrozený barbarský vodca Atila bol nečakane porazený v bitke pri Orleanse a Paríž nevidel ani z diaľky. Rovnako sa ľud radoval, keď im Genovéva priniesla v čase obrovského hladomoru sedem lodí potravín, ktoré vyžobrala na vidieku.

Genovévu nenávideli niektorí poblúdenci aj tisícdvesto rokov od jej smrti, kedy v čase francúzskej revolúcie jej pozostatky zneuctili a spálili. Popol vysypali do Seiny. Napriek tomu sa nezmenila dôvera veriacich v modlitbách o príhovor u Boha a na chýre, akú stále má svätá Genovéva v Paríži a v celom Francúzsku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára