sobota 26. januára 2013

Svätí na každý deň - 27. január: Angela Merici

27. január
Angela Merici


 Svätá Angela Merici založila slávny rád Uršulínok, teda rádových sestier, ktoré sa starali o výchovu dievčat. Dnes je samozrejmé, že dievčatá a ženy majú prístup ku vzdelaniu a všetky práva rovnocenné s mužmi. Ale v stredoveku sa ženy nemali ani len kde naučiť čítať, či písať. Najmä, ak boli chudobné.
 Angela Merici, ktorá sa narodila v roku 1474 v mestečku Desenzano na brehu jazera Garda medzi Veronou a Bresciou v Taliansku obetovala život chudobným dievčatám a ženám. Ľudia často túžia po zázrakoch, pričom si neuvedomujú, že zázrakom je už pre nich každé nové ráno.
 Angela však žila pre zázraky. Potom, ako už bola známa z Brescie, kde viedla panny k pomoci dievčatám a ženám, čím sa rapídne zmenili mravy v celom kraji, zatúžila vidieť Svätú Zem. Miesta spojené s Kristom. Vybrala sa tam loďou s pútnikmi z Benátok. Po ceste sa loď zastavila na Kréte, kde zrazu Angela oslepla. Pútnici ju viac nechceli vystaviť nástrahám cestovania a rozhodli sa nechať ju na tomto ostrove. Angela ich uprosila, že jej bude stačiť na celý život aj to, ak sa dotkne miest, kde žil jej nebeský ženích, ktorému obetovala srdce ešte ako dievča, keď mala trinásť rokov.
 Vo veku štrnásť rokov jej zomreli rodičia. Naschvál si natierala nádherne žiarivé blonďavé vlasy smradľavým olejom, len aby sa nikomu nepáčila a nik ju nechcel za manželku. Žila so sestrou u strýka, od ktorého ušli obe do jaskyne v horách, že budú viesť pustovnícky život. Strýko ich našiel a priviedol späť domov. Nebránil im však v ich náboženskej ceste.
 Keď jej sestra zomrela, Angela už bola rozhodnutá a vstúpila do kongregácie, ktorej sestry nežili v kláštoroch, ale medzi ľuďmi. Priamo v rodinách, či na ulici začala hľadať dievčatá, ktoré potrebovali pomoc, aj keď sama nemala nič. Angela Merici bola chudobná a dokázala sa s tým ničím tak zázračne podeliť, že onedlho sa chýr o jej dobročinnosti rozniesol a mešťania v Brescii ju pozvali k sebe, aby sa tu starala o chudobné dievčatá a ženy.
 Preto jej prosbám pútnici nemohli odolať. Bola pre nich veľkou autoritou. Angela mala päťdesiat rokov, ale predsa ju aj slepú vzali do Svätej zeme. Všetky sväté miesta precítila v duši. Pri ceste späť loď opäť zastavila na Kréte. Angela sa šla na pevninu pomodliť a poďakovať Spasiteľovi, že mohla, hoci slepá, vykonať púť. Na kolenách pod krížom, keď sa modlila, z ničoho nič zrazu začala opäť vidieť.
 Taký zázrak urobil Boh na Angele Merici. Ona sa mu odvďačila ďalšími rokmi tvrdej práce, keď počas náboženskej reformácie začali vyháňať sestry z kláštorov. Vtedy Angela už ako šesťdesiatjeden ročná založila Spoločnosť sestier mučenice svätej Uršuly - rád Uršulínok. Stalo sa tak v roku 1535 s cieľom vychovávať ženskú mládež a vďaka náboženskej výchove ju chrániť pred hriechom.
 Generálnou predstavenou rádu sa stala Angela potom, ako ho uznal pápež. Bolo to tri roky pred jej smrťou. Angela zomrela 27. januára 1540 v Brescii, kde je aj pochovaná v kostole svätej Afry. Na Slovensko sa Uršulínky dostali v roku 1676 a vykonávajú tu do dnes veľké dielo spásy.
Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára