utorok 27. novembra 2012

Svätí na každý deň - 27. november: Virgil

27. november

Virgil

Svätý Virgil, na ktorého dnes spomíname, sa narodil v Írsku, ktoré volajú aj ostrovom svätých. Životný príbeh Virgila je tiež toho dôkazom, veď hoci sa narodil na začiatku 8. storočia a 27. novembra 784 zomrel, pamiatka na tohto svätca dosiaľ nevybledla.

Bol biskupom v Salzburgu, kam sa chodili v otázke šírenia kresťanstva a viery radiť aj naši predkovia. Stačí si spomenúť na Pribinu, vďaka ktorému sme mali od roku 828 prvý kresťanský kostol na našom území neďaleko Nitry. Virgil žil ešte predtým. Pomohol šíriť kresťanstvo v Bavorsku a Korutánsku medzi Slovincami. Celá jeho životná misia vychádzala z nenaplneného sna. Rozhodol sa opustiť rodné Írsko, lebo chcel putovať do Jeruzalema k hrobu Spasiteľa a k hrobom apoštolských kniežat cirkvi svätých Petra a Pavla v Ríme. Božie cesty sú nevyspytateľné. Posunuli tento Virgilov sen do iných severnejších krajov. Írsko opúšťal už ako zrelý muž. V domovine bol opátom kláštora v dnešnom Aghaboe.

Po ceste sa spoznal s franským kráľom Pipinom Krátkym, ktorý si Virgila obľúbil pre jeho dobré srdce. Pipin Krátky väznil bavorské knieža Odila. A Virgil sa snažil väzňovi pomôcť, hoci ho nepoznal. Vymohol si u Pipina Krátkeho ľudskejšie zaobchádzanie s Odilom, ba aj jeho neskoršie prepustenie na slobodu. Pipin Krátky požiadal zasa Virgila, aby šiel ako kňaz do Bavorska, ktoré sa stalo Pipinovým lénnym panstvom. A tu vďačný Odil požiadal Virgila, aby prevzal biskupstvo v Salzburgu. Tak sa hrou osudu Ír dostal na bavorský a dnes rakúsky prestížny biskupský úrad v Salzburgu, hoci sa roky vzpieral vysväteniu za biskupa. Nakoniec povolil, keď videl, že jeho misie prinesú bohatšiu úrodu, ak bude spravovať celú cirkevnú oblasť spadajúcu pod Salzburg. Odtiaľ už bolo iba na skok Korutánsko a v ňom Slovinci, ktorí prijali kresťanstvo od Virgila. V Salzburgu bol iba jeden chrám a to svätého Petra. Preto dal biskup postaviť ďalší na počesť apoštola tamojšieho kraja. Svätý Rupert bol v dejinách prvým salzburským biskupom. Preto dal Virgil jeho ostatky preniesť do nového chrámu, keď ho vysväcoval.

Slovincov pokresťančil spôsobom, aký nám pripomína príchod svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Bavorské knieža väznilo synov slovinského vodcu Boruta a tí sa tak v Bavorsku pokresťančili. Potom žiadali od Bavorov, aby im poslali Virgila na šírenie viery v Slovinsku. Salzburský biskup nemohol prísť sám, lebo mal veľa práce. Slovincom poslal dvoch kňazov, aby u nich šírili vieru. Virgilovi kňazi roznášali svetlo viery do každého aj neprístupného kúta horstva Álp. Tu kňazi objavili liečivé pramene, z ktorých sú dnes známe kúpele Gastein. Virgil sa snažil komplexne pozerať na človeka. Viera bola prvoradá, ale za ňou šli životné podmienky pre ľudí. Preto sa biskup rozhodol aj o znovuobnovenie ťažby železnej rudy a tým aj o povznesenie sociálnej situácie obyvateľov Salzburgu, jeho okolia a celého Bavorska. Myslel prakticky, hoci jeho duch bol zameraný na vyššie ciele. Podnikal neustále zo Salzburgu apoštolské cesty, pri ktorých šíril vieru až na hranice Panónie. Na jeho podnet vtedajšie bavorské knieža Tasillo založil v roku 777 slávny kláštor Kremsmünster.

Svätý Virgil priniesol z Írska Nemcom a Slovincom živého ducha viery. Sám ho oživoval tridsať rokov. Pri jednej ceste po opátstve pocítil, že sa končí jeho životná púť. Urýchlene sa vrátil do Salzburgu. Ako zazrel toto mesto, povedal: "Tu je miesto môjho prebývania na veky." Jeho telo pochovali v biskupskej katedrále, ktorú Virgil sám dal v Salzburgu postaviť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára