štvrtok 12. decembra 2013

Svätí na každý deň: 13. december - Lucia

13. decemberLucia


Svätá Lucia vyrastala ako kresťanské dieťa pod vplyvom matky. V tých časoch na konci tretieho a začiatkom štvrtého storočia bola viera v Ježiša Krista úradne zakázaná. Ale Luciina matka napriek tomu chcela, aby sa jej dcéra vydala za pohana. Myslela si, že Lucia bohatého nápadníka zmení tiež na kresťana.
Lenže Lucia od detstva obdivovala život svätej Agáty. A dala sľub čistoty Bohu, že zostane do smrti pannou. To jej matka nevedela. Situáciu nakoniec vyriešila prozreteľnosť. Luciina mama ťažko ochorela. Lekári jej nevedeli pomôcť. Lucia s pevnou vierou nahovorila mamu, aby ju mohla previezť zo Syrakúz, kde žili na Sicílii, na hrob svätej Agáty do Catanie. A tu na hrobe tejto svätice sa stal zázrak, v ktorý tak pevne verila Lucia. Jej mama sa naozaj uzdravila.
Stala sa ešte iná vec. Lucii sa zjavila svätá Agáta a povedala jej, že zomrie rovnakou mučeníckou smrťou, akou zomrela ona. Agáta bola vtedy už uctievanou sväticou. Agátine srdce nezískal cisárov námestník, ktorý sa ju snažil rôznym spôsobom donútiť k sobášu. Agátu nakoniec ukrutne mučili. Cisársky námestník dokonca rozhodol, aby tejto mladej panne odrezali obe prsia, lebo ako cynicky podotkol, aj tak nebude mať žiadne deti, nuž na čo by jej boli. Napriek strašným mukám sa jej tieto rany na hrudi zázračne zacelili. Podľa Agátinho životopisu, sa jej v noci zjavil svätý Peter a rany jej zatvoril v mene Ježiša Krista.
Úcta k Agáte bola vtedy už všeobecne rozšírená. A mladá Lucia obdivovala odvážnu sväticu, ktorá obetovala panenstvo Bohu.
Vtedajšie kruté zákony prenasledovali kresťanov. Nedovoľovali ľuďom modliť sa pri kríži. A Boh si našiel svätcov, ktorí mučeníckou smrťou priniesli najkrajšiu úrodu. Slobodu pre kresťanov. Príklad mučeníkov najviac pôsobil na ľudí. A utvrdzoval ich v správnosti viery, že človek si nemá zhromažďovať poklady na Zemi, ale v nebi.
Svätej Agáte sa zjavil sám svätý Peter. Na druhý deň, keď cisárov námestník zistil, že Agátine rany sú zacelené, nezľakol sa Boha, ale dal jej trhať mäso kliešťami a váľať ju po žeravom uhlí a črepinách. Pritom svätá Agáta zomrela.
Pohan, ktorý miloval svätú Luciu tiež nevydržal, keď zistil, že jeho milá predáva s matkou majetky a rozdáva ich chudobným. Lucia mu odkázala, že sa zaňho nevydá, nuž ju dal obžalovať, že je kresťankou. A Lucia podstúpila v Syrakúzach mučenícku smrť tak ako jej predpovedala Agáta. Najprv sa ju snažili upáliť, ale oheň Lucii napriek tomu, že bola v strede plameňa na hranici, neublížil. Nuž kat mečom preťal Luciine hrdlo. A aj tak žila svätá Lucia ďalej. Dokonca ešte prijala aj sväté prijímanie a až potom zomrela.
Pohanskí úradníci dosvedčili, že to naozaj musí byť veľký Boh ten Boh kresťanov, keď také divy stvára so svojimi veriacimi, ktorí sa tešia na mučenícku smrť ako na vstupenku do raja. Ani Luciin nápadník nedopadol dobre. Samotní Rimania ho obžalovali z drancovania provincie a v Ríme ho popravili. Mečom bojoval dokonca aj proti svojej láske, keď zistil, že Lucia nikdy nebude jeho, a mečom aj zišiel zo sveta.
Lucia sa zatiaľ stala rovnako známou ako svätá Agáta. A obe svätice pomohli s tisícami iných umučených k tomu, že v roku 313 cisár Konštantín Veľký milánskym ediktom udelil kresťanom náboženskú slobodu. Lucia v roku 304 zomierala šťastná. Jej smrť priniesla bohaté ovocie o deväť rokov živým, akoby to Lucia už vopred vedela a preto neváhala obetovať mladý život pre Krista.


Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára