nedeľa 16. júna 2013

Svätí na každý deň: 10. jún - Margita Škótska

10. jún
Margita Škótska


Margita Škótska sa môže pokojne volať aj Margita Uhorská. V tomto štáte žili spolu Slováci s viacerými národnosťami, takže k svätej Margite, ktorej matka Agáta pochádzala z Uhorska, máme vlastne ako potomkovia ľudí žijúcich v uhorskom štáte veľmi blízko. Navyše samotná Margita sa narodila tiež v Uhorsku. Dnešný deň si ju pripomínajú hlavne v Škótsku. Tejto krajine vychovala Margita syna Dávida, ktorý sa stal škótskym kráľom a neskoršie svätcom, ktorého uznáva celá cirkev.
    Margitina dcéra Matilda sa stala anglickou kráľovnou a je uctievaná v cirkvi ako svätica. Teda si dnes pripomíname svätú Margitu, ktorá sa stala Škótskou len hrou osudu.
    Jej matka musela na lodi utiecť z Anglicka. Zomrel jej manžel a Margitin otec, ktorý bol právoplatným následníkom anglického trónu po zosnulom svätom kráľovi Eduardovi III. Za kráľa sa násilne a najmä protiprávne vymenoval vojvoda z Normandie. Margita musela spolu s matkou a dvomi súrodencami z Anglicka ujsť. Chceli sa vrátiť do Margitinho rodného Uhorska, lenže ich loď sa dostala do búrky. Nemali inú možnosť, museli pristáť v Škótsku. V krajine, ktorej vtedy vládol mocný, ale surový, priam barbarský kráľ. Ten ponúkol vdove po následníkovi anglického trónu azyl.
    Takto hrou osudu začali žiť v Škótsku, kde Margita zažila množstvo ponížení, ktoré prijímala s vrúcnou nábožnosťou. Milovala chudobu, ktorú sa snažila vyhľadávať a zmierňovať zakaždým, keď sa mala s čím podeliť. Škóti ju začali milovať a mocný surový kráľ tiež. Požiadal dvadsaťštyri ročnú Margitu o ruku. Tá sa po niekoľko hodinovej modlitbe rozhodla prijať takmer barbarského manžela.
    Mala na škótskeho kráľa mocný vplyv. Úplne sa zmenil rovnako, ako spôsob jeho vlády. Margita porodila kráľovi šesť synov a dve dcéry. Celé Škótsko sa stalo jej rodinou. Denne obsluhovala niekoľko sto chudobných a rozdávala im šaty, či im pomáhala v núdzi hľadaním práce a príbytkov. Snažila sa vyplácať dlžníkov z väzenia. Spávala iba tri hodiny v noci, inak sa modlila. Dvorné dámy museli šiť omšové rúcha a celé kráľovstvo sa pretváralo po vzore mladej kráľovny z Uhorska, siroty po anglickom kráľovi.
    Počas pôstov jedla iba chlieb a vodu, ale ani v iné dni nejedla nikdy do plna, lebo sa snažila, aby čo najviac potravín z kráľovského stola mohla v ten deň ešte rozdať. Chudobní, chorí a siroty sa k nej utiekali ako k matke. Denne sa starala o výchovu škótskych sirôt. Najmenších často sama kŕmila ako skutočná matka. Zároveň sa snažila mať vplyv aj na učiteľov, lebo bola presvedčená, že z bohabojnej matky sa ako z prameňa vylieva na deti Božia milosť.
    Margita Škótska zomrela v Edinburgu vo veku štyridsaťsedem rokov na následky šesť mesačnej choroby. Trpko si vypila kalich života až do dna, keď štyri dni pred smrťou jej oznámili, že manžel a najstarší syn boli úkladne zavraždení. Margita sa po tejto správe takto pred smrťou pomodlila: "Ďakujem ti, najmilosrdnejší Bože, že si mi v mojej poslednej hodine poslal ešte toto trápenie, aby si ma očistil od škvŕn hriechov."

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára