piatok 21. júna 2013

Svätí na každý deň: 22. jún - Thomas Moore

22. jún

Thomas Moore


    Príbeh dnešného svätého je veľmi silný a z dejín ho poznajú mnohí aj neveriaci ľudia. Thomas Moore bol ministerský predseda Anglicka. Predsa zomrel ako mučeník za vieru. Z najvyššieho postu v štáte po kráľovi skončil ako obyčajný zločinec na popravisku, a tým získal najvyšší duchovný post ako svätec - mučeník. A to všetko vďaka viere v Boha.
    Thomas Moore sa narodil v roku 1477 v Londýne v rodine prísneho sudcu. Ten vychovával vlastné deti v striedmosti a disciplíne. Trinásťročný Thomas sa stal pážaťom u canterburského biskupa, ktorý ho poslal študovať do Oxfordu. Vo veku dvadsaťpäť rokov bol zvolený za poslanca Dolnej snemovne anglického parlamentu. Zároveň navštevoval kartuziánsky kláštor, kde chcel zistiť, či nemá odísť od sveta a obetovať život Bohu. Nakoniec sa oženil a mal štyri deti. Stal sa sudcom na najvyššom mestskom súde a napísal svoj spis Utópia, v ktorom kritizoval stredovekú zaostalosť v štátnych pomeroch.
    Mal 52 rokov, keď ho kráľ vymenoval za kancelára kráľovstva, teda za ministerského predsedu. Manželka mu po šiestich rokoch zomrela a Thomas Moore sa znova oženil so ženou, ktorá bola od neho o sedem rokov staršia. Deti spolu nemali, ale jeho druhá žena sa stala výbornou náhradnou matkou Moorových potomkov.
    Kráľ Henrich VIII. sa prvý raz ženil ako osemnásťročný a vzal si z rozumu vdovu po vlastnom bratovi, ktorá bola od neho staršia. Mal milenky, kým mu jedna nepovedala, že jeho nebude, kým si ju nevezme za manželku. Kráľ sa rozhodol ignorovať pápeža a vyhlásil sám seba za hlavu anglikánskej cirkvi, aby sa mohol rozsobášiť a druhýkrát oženiť. Žiadal Thomasa Moora, aby mu to odsúhlasil. Kancelár radšej odstúpil z úradu.
    Pápež dal kráľa do cirkevnej kliatby a panovník začal pohon na kresťanov. Žiadal od biskupov, ale aj od radových veriacich, aby skladali novú prísahu, v ktorej súhlasili s jeho rozhodnutím. Mnohí prisahali tak, že za prísahou dodali slová "pokiaľ tým neporuším Boží zákon".
    Kráľ žiadal prísahu aj od Thomasa, ale on radšej šiel do väzenia. V známom väzení Tower ho mohla navštevovať len najmilšia dcéra a manželka. Tá od neho žiadala, aby prisahal podľa kráľovho priania. Moore jej povedal: "Koľko rokov môžem ešte žiť?"
    Žena mu odpovedala: "Aspoň dvadsať rokov."
    Moore pokračoval: "Keby si mi bola povedala, že aspoň tisíc, bola by to slušná ponuka. Ale za dvadsať rokov by som mal dať celú večnosť?"
    Rovnako ako Moore vzdoroval aj kardinál Ján Fisher, ktorý bol popravený s ďalšími 53 anglickými mučeníkmi. Päťdesiatyštvrtý bol Thomas Moore. Odsúdili ho na smrť obesením s tým, že polomŕtvemu mu mali vyrezať vnútornosti, hodiť do ohňa, telo rozštvrtiť a hlavu vyložiť uprostred mosta na výstrahu. Moore na rozsudok povedal s úsmevom len jedno slovo: "Dobre."
    Deň pred popravou mu oznámili, že kráľ preto, lebo bol bývalý kancelár, zmenil trest smrti obesením na sťatie hlavy. Moore na to povedal: "Ďakujem kráľovi za túto milosť. Prosím Boha, aby všetkých mojich priateľov ochránil od takých prejavov dobrotivosti." Na popravisku povedal: "Zomieram vo viere svätej katolíckej cirkvi ako verný sluha Boha a kráľa!" Tesne pred sťatím stačil zakričať: "Zmiluj sa nado mnou, Bože!"
    Kráľ nechal hlavu bývalého premiéra Moora vystavenú na moste napichnutú na kole ešte mesiac. Pápež vyhlásil všetkých päťdesiatštyri anglických mučeníkov za svätých v roku 1935.

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

1 komentár: