utorok 16. apríla 2013

Svätí na každý deň - 16. apríl: Mária Bernadeta Soubirousová

16. apríl
Mária Bernadeta Soubirousová


 Príbeh Bernadety z Lúrd dojíma stále nové generácie ľudí. Dievčatko žijúce v otrasnej ľudskej biede malo obrovský dar - vieru. Nevedela čítať, ani písať. Pre starosti s ôsmimi menšími súrodencami a pre snahu zadovážiť pre rodinu aspoň trochu chleba, nemala malá Bernadeta šancu ani pristúpiť k prvému svätému prijímaniu.
Pri vypočúvaní, čo videla v Massabiellskej jaskyni, povedala biskupovi zvláštnu vec. Bernadete sa zjavila krásna pani. Dieťa sa jej spýtalo, kto si? A pani odpovedala: "Som Nepoškvrnené počatie."
Stalo sa tak počas šestnásteho z osemnástich zjavení. Takto sa krásna pani predstavila 25. marca v roku 1858 vo Francúzsku. Teda štyri roky potom, ako vo Vatikáne dvestopäťdesiatyôsmy nástupca svätého Petra vyhlásil za článok viery, že Panna Mária bola Nepoškvrnene počatá v svätej Anne, a teda nemala ako jediná z ľudí pred Kristom dedičný hriech. Bolo to dôležité poznanie. Bohorodička nemohla byť pod vplyvom žiadneho, ani dedičného hriechu. V to verili generácie kresťanov od čias prvotnej cirkvi. Tu sa zrazu zjavila krásna pani chudobnému dievčaťu Bernadete Soubirousovej a predstavila sa týmto menom: "Som Nepoškvrnené Počatie."
V jaskyni vytryskol zázračný prameň, ktorý má uzdravujúcu moc a každý rok sú zaznamenané odvtedy nové prípady zázračných uzdravení chorých ľudí. Bohorodička sa zjavila dievčatku, ktoré pre svoju nevzdelanosť a zaostalosť si nemalo ako vymýšľať.
Zázraky v Lurdách nenechali nikoho na pochybách, že prozreteľnosť si vybrala najslabšiu bytosť z ľudstva, aby na nej demonštrovala svoju milosť. Pre Bernadetu však utrpenie života neskončilo. Naopak, nabralo nové tváre. Dostalo sa jej milosti prvého svätého prijímania a po viacerých trápeniach smela aj zložiť rehoľné sľuby ako rádová sestrička U milosrdných sestier. Všade ju však sprevádzali ťažkosti.
Niekoľkokrát stála na prahu smrti pri ťažkých chorobách, akými boli mor, či zápal pľúc, ale vždy zázračne vyzdravela. Prenasledovali ju však ľudia. Jedni ju vyhľadávali pre jej svätosť, iní ako púťovú atrakciu a najhoršie bolo, že samotné rehoľné sestry ju ponižovali, aby sa náhodou Bernadeta na nich nevyvyšovala.
Ona sama sa prirovnala k metle, ktorú po použití postavia do kúta. Sama chorá zázračne slúžila pri chorých v nemocnici. O svojom živote povedala: "Keď moje rozčúlenie stúpa, opakujem si slová Pána: Neboj sa, ja som to! Keby ma moji predstavení alebo družky ponížili, tak si hneď zaumienim poďakovať sa Pánovi za milosť a rada prijmem urážlivé slovo, aby som sa dostala bližšie k Bohu."
Zomrela tridsaťpäť ročná 16. apríla v roku 1879, pričom nám zanechala návod ako znášať ústrky, poníženia, chudobu, choroby a starosti. Aj po vyše štyridsiatich rokoch od smrti bolo jej telo neporušené.
Narodila sa ako veľmi chudobné dievča v rodine mlynára, ktorá žila v bývalej väznici. Vyrástla z nej svätica, ktorú budú spomínať ľudia ešte mnohé stáročia. Napriek biede a chorobám, bola najbohatšia zo všetkých ľudí, lebo mala to najcennejšie, čo človek môže za svojho života získať - mala vieru, vďaka nej sa dočkala milosti osemnástich zjavení Panny Márie v Lurdách.

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára