utorok 2. apríla 2013

Svätí na každý deň - 3. apríl: Richard

3. apríl
Richard


 Sviatok má dnes svätý Richard, ktorý sa dožil päťdesiatichšiestich rokov. Prešiel obrovským množstvom životných zmien. Ani v dnešnej modernej dobe hádam človek nestihne zažiť toľko, ako svätý Richard na prelome dvanásteho a trinásteho storočia, kedy žil v Anglicku, kde sa narodil.
 Študoval vo Francúzsku a v Taliansku. Najprv viedol rodinné hospodárstvo namiesto svojho prvorodeného brata, ktorý bol nevyliečiteľne chorý. Brat previedol naňho všetky majetky so zmluvou, že sa Richard bude o brata starať do konca jeho života. Majetok sa pod Richardovým hospodárením rozširoval tak úspešne a rýchlo, že priatelia mladého a úspešného hospodára nahovárali, aby sa oženil. Jeho chorý brat sa zľakol, že urobil prevodom majetku možno chybu. Richard neváhal ani na chvíľu. Právnu zmluvu zrušil a majetok vrátil bratovi. Nechcel pre vlastníctvo majetku prísť o brata.
 Odišiel do Oxfordu, kde študoval vo veľmi nízkom sociálnom postavení. Jedol len chlieb namáčaný vo vode a s ďalšími dvomi študentmi sa delil o jeden plášť. Takže ak šiel jeden z nich do školy, ostatní dvaja museli naňho čakať, kým mohli ísť von aj oni. Štúdium skončil v Paríži, odkiaľ odišiel do Bologne študovať právo. V Taliansku bol sedem rokov. Tu si ho tak obľúbili, že jeho učiteľ chcel, aby sa oženil s jeho dcérou.
 Richard sa vrátil do Oxfordu a to v čase, keď sa jeho bývalý profesor zo školy stal canterburským arcibiskupom. Bol ním svätý Edmund Rich, ktorý z Richarda spravil kancelára arcibiskupstva. Richa však kráľ vyhnal do Francúzska, kam s ním šiel aj Richard. Tu sa rozhodol stať kňazom a v Orleánse vyštudoval teológiu.
 Po vysvätení prijal funkciu obyčajného farára v kentskom kniežatstve v Anglicku. Ale z tohto jednoduchého postu ho pozval za kancelára nový arcibiskup v Canterbury a potom ho navrhol na biskupa. Kráľ Henrich III. však odmietol potvrdiť voľbu Richarda za biskupa a zhabal mu všetky majetky. Richard bol biskupom, ktorý sám obrábal pôdu, aby mal z čoho žiť. Býval na dedinskej fare a peši obchádzal svoje biskupstvo. To trvalo dva roky, kým pápež prikázal kráľovi vrátiť biskupstvu všetky majetky a panovník tak nakoniec aj urobil.
 Richard konečne vo svojom biskupstve mohol začať pracovať normálnym spôsobom. Založil pre starých a chorých kňazov charitatívny dom, v ktorom končili kňazi svoje životy s plnou starostlivosťou. V čase veľkého hladomoru Richard rozpredal biskupské majetky. Za peniaze nakupoval obilie a rozdával ho ľuďom. Stalo sa, že Richardov majetok postihol požiar. Škodu komentoval slovami: "To nešťastie ma postihlo preto, lebo som asi nebol k chudobným dosť štedrý."
 Richard zomrel na prechladnutie. Stalo sa tak v prístavnom meste Dover. Richard tam šiel posvätiť chrám zasvätený svojmu učiteľovi svätému Edmundovi Richovi. Zomrel 3. apríla v roku 1253.
Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára