pondelok 11. marca 2013

Svätí na každý deň - 11. marec: Eulogis

11. marec
Eulogius


 Dnešný svätec sa narodil okolo roku 800. Eulogius pochádza zo španielskej Cordoby z rodiny bohatých kresťanov.
 V deviatom storočí nebolo vyznávanie kresťanstva ľahké. Cordobu a veľkú časť Španielska ovládali Mauri. Euoliov životopis je mučenícky. Podobne máme viacero svedectiev mučeníctva aj my z nedávnych čias, keď u nás vládli komunisti, ktorí prenasledovali veriacich najmä v 50-tych rokoch minulého storočia.
 Ani v 20. storočí nebolo ľahké byť na Slovensku kresťanom. Ukazuje sa, že príklady mučeníctva, aký podal aj Eulogius majú zmysel pre súčasnosť. V Cordobe sa Eulogius stal kňazom. Keďže od roku 711 bolo skoro celé Španielsko pod vládou mohamedánov, vyštudoval za kňaza v rizikovom prostredí. Vybral si ťažšiu cestu životom. Nielen, že bol kresťan, ale navyše kňaz, ktorý bol po roku 850 za vieru väznený.
 Kalif nútil kresťanov, aby prestúpili na islamskú vieru. Aj mnoho Slovanov dopadlo podobne na Balkánskom poloostrove, keď sa z nich násilím stali mohamedáni. Eulogius navštevoval veriacich vo väzení a napísal pre nich knihu Povzbudenie k mučeníctvu. V ňom pozbieral príklady mučeníkov, ktorí zomreli pre vieru v časoch, keď bolo kresťanstvo prenasledované rímskou mocou až do roku 313, kedy Milánskym ediktom uznal kresťanstvo za slobodné cisár Konštantín Veľký.
 O päťsto rokov znovu vraždili kresťanov pre vieru, hoci už nie Rimania, ale Mauri. O ďalších vyše tisíc rokov to boli komunisti. Dejiny mučeníctva sa neustále opakujú. Po prečítaní Eulogiovho spisu podstúpili 24. novembra v roku 851 v Cordobe mučenícku smrť s radosťou v srdci dve panny Flóra a Mária. Eulogia šesť dní potom prepustili na slobodu. Onedlho na to kalif, ktorý začal prenasledovať kresťanov, zomrel. Nastúpil nový kalif, ktorý bol ešte zúrivejší. Mnohí zo strachu tajili svoju vieru, ale boli aj takí, ktorí s radosťou kráčali na popravisko a sami sa udávali Maurom, aby ich tí mohli umučiť.
 V Cordobe zvolali cirkevný snem, na ktorom sa v roku 852 zakázalo samoudávanie kresťanov mohamedánom. Aj tak boli väznice plné kresťanov. Eulogius bol v Cordobe kňazom, nuž chodil po väzniciach a utešoval väzňov. Stalo sa, že medzi mohamedánmi sa našli vzácne výnimky. Takou bola Leokrícia, ktorá sa stala v islamskej rodine kresťankou. Keď to zistili jej rodičia, nastalo pre ňu peklo na zemi. Vyhľadala preto Eulogia. Kňaz jej pomohol k úteku z domu a schovával ju pred prenasledovaním.
 Nakoniec ich oboch chytili pri spoločnej modlitbe. Eulogia na súde začali kati bičovať, na čo on povedal: "Darmo ma bijete, prútmi mi Krista zo srdca nevyženiete."
 Eulogius začal nahlas vyznávať, že Ježiš je živý Boh. Sudcu rozzúril vyhlásením, že Mohamed je len falošný prorok, na čo Eulogia odsúdili na okamžité sťatie, čo sa aj 11. marca v roku 859 stalo a o štyri dni tu v Cordobe popravili aj členku moslimskej rodiny, ale už kresťanku Leokríciu.

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára