piatok 5. júla 2013

Svätí na každý deň: 6. júl - Mária Goretti

6. júl

Mária Goretti


Životný príbeh svätej Márie Goretti rozochvieva, lebo je taký strašný a pritom krásny. Navyše nás oslovuje súčasnosťou. Vždy sa nájdu muži, ktorí sa snažia ženy zneužívať a vziať si ich lásku aj násilím. A ich patrónkou by mohla byť Mária Goretti, ktorá sa narodila v roku 1890 v strednom Taliansku.
Zomrela len dvanásťročná rukou vraha, ktorý sa jej chcel násilím zmocniť. Keďže sa bránila, vzal šidlo, čo mal pri sebe, a vrazil ho osemnásťkrát do dievčatka, ktoré naňho kričalo:
"Čo to robíš, Alexander? To je hriech, prídeš do pekla!"
Stalo sa tak 5. júla v roku 1902 a na druhý deň 6. júla Mária Goretti zomrela. Pred smrťou týmito slovami odpustila osemnásťročnému vrahovi:
"Pravdaže mu odpúšťam. Z neba sa budem modliť za jeho obrátenie. Kvôli Ježišovi, ktorý odpustil kajúcemu lotrovi, chcem mať v raji aj jeho pri sebe."
Svätá Mária Goretti chcela mať vraha pri sebe v raji. Mladého Alexandra odsúdili na tridsať rokov žalára. Prvé roky strávil vo väzení bez pokánia, ale potom mal zjavenie. Videl Máriu Goretti v záhrade, v ktorej trhala krásne kvety a ponúkala mu, aby si ich zobral. Vstúpil si do svedomia, začal sa modliť a prosiť Boha o odpustenie. Z väznice ho prepustili predčasne po 26 rokoch. Jeho prvá cesta viedla do domu matky zavraždenej dievčiny. Tú prosil o odpustenie. Matka Márie Goretti mu povedala:
"Keď ti Boh odpustil, prečo by som ti ja neodpustila?"
Na to šli spoločne na omšu a na sväté prijímanie. Alexander potom žil ako pomocník v kláštore.
Aké bolo dievčatko, ktoré zomrelo preto, že nechcelo zhrešiť? Márii Goretti zomrel otec, keď mala desať rokov. Odsťahovali sa do iného kraja. Mysleli si, že mnohodetná rodina, v ktorej bola Mária najstarším dieťaťom, si viac pomôže. Prišli na horšie. Do kraja, kde boli močiare a na maláriu do roka zomrel otec. Matka sa nemohla odsťahovať. Viazala ju manželova zmluva s rodinou Serenelliovcov, ktorá rodinu Márie Goretti zneužívala na ťažké práce na poli. Hoci sa matka snažila a úroda bola dobrá, nemohla sa spod tejto zmluvy vykúpiť. Zatiaľ Serenelliho syn Alexander chcel dvakrát zneužiť dvanásťročnú Máriu. Tej sa zakaždým podarilo ujsť. Keď sa jej na smrteľnom lôžku mama pýtala, prečo jej to Mária nepovedala, malá svätica vysvetlila:
"Mama, ja som sa hanbila. A potom, on prisahal, že ma zabije, ak to poviem. A predsa ma zabil."
Máriu Goretti lekári operovali niekoľko hodín pri plnom vedomí. Celý čas bozkávala obrázok Panny Márie a Ježiša. Modlila sa a trpela. Po smrti otca zasvätila prvé sväté prijímanie spáse otcovej duše. Všade chodila s ružencom, ktorý sa neustále modlila. Pomáhala mame s výchovou mladších bratov. Varila celej rodine, aj Serenelliovcom. A predsa zomrela. Pritom dokázala odpustiť vrahovi. Bola až na smrť poslušná voči matke, ktorú sa snažila povzbudzovať ako malé dievča slovami:
"Mama, neboj sa! Pán Boh nám pomôže!"
Tak sa Mária Goretti narodila pre nebo. Bez túžby po pomste. Chcela len spasiť vrahovu dušu. Pri jej vyhlásení za svätú bola prvýkrát v histórii cirkvi prítomná tejto slávnosti aj matka svätice. Stalo sa tak 48 rokov po smrti Márie Goretti. Zároveň prvýkrát museli slávnosť svätorečenia preložiť na námestie svätého Petra, lebo do Chrámu svätého Petra sa veriaci nepomestili. Prišlo ich vyše pol milióna. Toľko veriacich videla matka, ktorej dcéru vyhlasovali za svätú. O dcére povedala:
"Nikdy mi dobrovoľne nenarobila starosti. Keď sa aj stalo, že som ju pre niečo vyhrešila, čo si nezaslúžila, nikdy nebola vzdorovitá, nikdy sa nevyhovárala. Bola vždy pokojná a voči mne úctivá."

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára