pondelok 20. mája 2013

Nemé učiteľky nám pomôžu s osudom


Nemé učiteľky nám pomôžu s osudom


Knihami aj mŕtvi poučujú živých - opakuje priateľ kníh Peter Korec každý rok na májovej slávnosti, kde sa snaží verejnosti predstaviť nové literárne diela.


Za posledných dvadsať rokov sa mu to niektoré roky darilo privítať ich do života aj trinásť, niekedy len štyri. Tohto roku na pôde Vysokej školy zdravotníctva a sociálnych vecí sv. Alžbety to bolo 20. mája šesť nových knižných titulov. Jozef Leikert predstavil preklad do švédštiny vlastnej zbierky poézie Dotyky duše a najmä monografiu zostavenú dvadsiatimi piatimi autormi Kultúrne posolstvá Ladislava Hanusa (Nitra, Kulturologická spoločnosť, 2012).


Kňaz Ladislav Hanus trinásť rokov väznený komunistickým režimom sa stal pred tromi rokmi osobnosťou UNESCO, len doma na Slovensku je ešte neznáme jeho dielo. Bol kaplánom v Ružomberku u Andreja Hlinku, či študoval v rakúskom Innsbrucku, to je len kulisa. Jeho dielo je najmä vo svedectve viery, milosti, keď posledný pozemský súd mal kvôli udaniu komunistickej Štátnej bezpečnosti práve na svoje 80. narodeniny.
Básnik Pavol Stanislav Pius prišiel s prekladom do angličtiny zbierky Prílivy a odlivy, Dagmar Pechovčiaková zasa s detskými rozprávkami Vtáčie príbehy a Na tom našom dvore, ktoré do života privítal profesor Ivan Laluha.


Šiestou knihou, ktorú uviedol do života riaditeľ Národného žrebčína v Topoľčiankach Michal Horný bola moja dvanásta zbierka poézie Skameniem.

Ako zdôraznil prítomným dekan Ladislav Ostrák, knihy ľudia potrebujú k životu, či si to uvedomujú alebo nie. Knihy nám totiž môžu pomôcť previesť nás úskaliami osudu.

Stanislav Háber
snímky autor

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára